Biezen, rieten en papercord stoelen

Stoelenmatten, ook wel stoelvlechten genoemd, is het in gelijke dikte en strak aandraaien van de biezen tot een gelijkmatig koord waarmee een strak vlechtwerk gemaakt wordt. De combinatie van goede biezen en vakkundige handen maken het Hollandse stoelenvlechten tot een kunst. Uw biezen en rieten stoelen kunnen na een reparatie weer jaren mee.

De meest gebruikte biezen zijn de zout water of de zoet water bies. Beide soorten groeien meestal in de rivier delta, waarvan die in Nederland inmiddels tot beschermt natuurgebied behoren. Onder zoete biezen worden de mattenbies, onder zoute biezen de ruwe bies verstaan. De ruwe bies is wat taaier en daarom meer geschikt voor gevlochten stoelzittingen.

Papercord

Bij met name Scandinavische stoelen wordt vaak papiersnoer, ook wel papercord genoemd, gebruikt. De Deense ontwerper Niels Otto Møller heeft tal van stoelen ontworpen waarbij hij het papiersnoer als zitting gebruikte. Papiersnoer is gemaakt van heel dun, maar sterk, papier, wat in 3 draden tot een touw gedraaid wordt.

Webbing

Webben is het met lintvormig materiaal (meestal geschild rotan) in patroon vlechten van een opening. Dit hoeft geen stoelzitting te zijn, maar ook andere ‘openingen’ kunnen met webbing dichtgemaakt worden.

Voor informatie of een vrijblijvende prijsopgave kunt u altijd bellen of mailen.

Contact gegevens

Klateringerweg 10 A, 9411 WB Beilen

0593-853119

06-34422391 (7 dagen per week tot 21:00uur.)

Meubelrestauratie-wolters@outlook.com